RSV

Mikä on RSV?

RSV on lyhenne sanoista respiratory syncytial virus. Tämä virus kuuluu paramyksoviruksiin, pneumovirusten ryhmään. Viruksesta on ainakin kaksi erilaista alatyyppiä A ja B. RSV aiheuttaa infektioita yleensä talvikuukausina. RSV hakeutuu erityisesti ilmatiehyiden pintakerrokseen.

Miten RSV tarttuu?

RSV leviää pisaratartuntana esim. aivastusten kautta ja epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä hyvin tehokkaasti. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan sairauden alusta lähtien. Taudin itämisaika on noin 4─5 päivää. RSV -tartunnan voi saada useita kertoja. Ensimmäinen tartunta aiheuttaa voimakkaimman taudinkuvan, minkä jälkeen oirekuva on lievempi.

Mitkä ovat RSV:n oireet?

RSV voi aiheuttaa hengitystieinfektion kaiken ikäisille henkilöille. RSV:n aiheuttamaa sairautta ei voi taudinkuvan perusteella erottaa muista virusten aiheuttamista hengitystieinfektioista. RSV on erityisen merkittävä imeväisten ja pienten lasten alempien hengitystieinfektioiden aiheuttajana. Vanhusten hoitolaitoksissa RSV voi aiheuttaa epidemioita.

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jossa on nuhaa, kurkkukipua ja mahdollisesti lämpöilyä. Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RSV voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin. Keuhkokuume ja bronkioliitti voivat johtaa hengitysvaikeuksiin. RSV:n aiheuttama tauti voi johtaa jälkitauteihin, esim. välikorvantulehdukseen.

Miten tartunta todetaan?

RS-virus voidaan todeta nenänielulimasta geeninmonistusmenetelmällä.

Miten RSV-infektiota hoidetaan?

Lieväoireisessa infektiossa lepo on tärkein hoito. Vauvoilla ja vanhuksilla hengitysvaikeudet voivat olla joskus vaikeita, jolloin tauti vaatii sairaalahoitoa.

Miten RSV:n tarttuminen ehkäistään?

RS-virusta vastaan ei ole vielä onnistuttu kehittämään rokotetta. Hyvällä käsihygienialla voidaan yrittää estää infektion tarttumista. Nuhaisten ja kurkkukipuisten henkilöiden vierailuja tulisi välttää perheissä, joissa on pieniä vauvoja.

Infektiotaudit