Koronavirus

Mikä on MERS-koronavirus (MERS-Cov)?

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion, mutta myös vakavia, jopa kuolemaan johtavia infektioita on todettu kuten vuoden 2003 SARS (severe acute respiratory syndrome) -epidemiassa.

Uusi eli Middle East Respiratory Syndrome (MERS) -koronavirus todettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2012 Saudi-Arabiassa potilaalta, joka menehtyi vakavaan hengitystieinfektioon. MERS-koronavirus poikkeaa aiemmin ihmisillä todetuista koronaviruksista.

Miten MERS-koronavirus tarttuu?

Ihmisillä tauteja aiheuttavat koronavirukset tarttuvat hengitystie-eritteiden välityksellä. MERS-koronaviruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä tarkkaa tietoa. On kuitenkin paljon näyttöä siitä, että MERS-virusta esiintyy kameleissa ja ihminen saa tartunnan kameleista suoraan tai epäsuoraan. Virus tarttuu myös ihmisestä toiseen etenkin sairaalaympäristössä, mutta tartunta vaatii todennäköisesti hyvin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa. 

Mitä oireita MERS-koronavirus aiheuttaa?

Tämän hetkisen tiedon perusteella suurimmalla osalla sairastuneista henkilöistä on ollut vakava hengitystieinfektio, esim. keuhkokuume. Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta, joissakin tapauksissa munuaisten vajaatoimintaa. Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia. Immuunipuutteisilla henkilöillä taudinkuva on saattanut olla epätyypillinen. Diabetes, sydänsairaus ja tupakointi lisäävät riskiä sairastua vakavaan MERS-koronavirusinfektioon. Henkilöillä, joilla ei ole perussairauksia, MERS-infektio voi olla lieväoireinen tai oireeton. 

Miten MERS-koronaviruksen aiheuttamia infektioita hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista ja saattaa vaatia tehohoitoa. MERS-koronavirusta vastaan ei ole lääkehoitoa eikä rokotetta.

Miten tartuntoja voidaan estää?

Matkailijoiden on hyvä välttää läheistä kosketusta luonnoneläimiin mm. kameleihin ja lepakoihin sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin. Yleisenä matkailijan varotoimena on myös hyvä välttää kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita, pesemättömiä vihanneksi ja hedelmiä sekä juoda pullotettua tai keitettyä vettä. 

Lisäksi, mikäli mahdollista, tulee välttää läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio. 

Tärkeä keino ehkäistä tartuntoja on myös hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen kuten muidenkin tartuntatautien kohdalla. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. 
Yleiset hygieniaohjeet

MERS Suomessa ja maailmalla

Suomessa ei ole todettu yhtään MERS-koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Tartuntoja on esiintynyt Lähi-Idässä, eniten Saudi-Arabiassa, Arabiemiraateissa, Jordaniassa ja Qatarissa. Virus on kulkeutunut matkailijoiden mukana Eurooppaan (Englanti, Saksa, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Kreikka, Turkki ja Italia), Afrikkaan (Tunisia ja Algeria) sekä Aasiaan (Etelä-Korea, Filippiinit, Malesia, Thaimaa ja Kiina) ja Yhdysvaltoihin. 

Infektiotaudit