Koronavirus

Mikä on uusi eli MERS-koronavirus (MERS-Cov)?

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion, mutta myös vakavia, jopa kuolemaan johtavia, infektioita on todettu kuten vuoden 2003 SARS (severe acute respiratory syndrome) -epidemiassa.

Uusi eli Middle East Respiratory Syndrome (MERS) -koronavirus todettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2012 potilaalta, joka menehtyi vakavaan hengitystieinfektioon. MERS-koronavirus poikkeaa aiemmin ihmisillä todetuista koronaviruksista. Uusi virus muistuttaa aiemmin lepakoista löydettyjä koronaviruksia.

Miten MERS-koronavirus tarttuu?

Ihmisillä tauteja aiheuttavat koronavirukset tarttuvat hengitystie-eritteiden välityksellä. MERS-koronaviruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tartuntoja on esiintynyt Saudi-Arabiassa, Jordaniassa, Qatarissa ja Arabiemiraateissa. Eurooppaan (Englanti, Saksa, Ranska ja Italia) ja Tunisiaan virus on kulkeutunut matkailijoiden mukana. Ihmisestä toiseen tapahtuneita tartuntoja on todettu mm. Englannissa, Saudi-Arabiassa, Jordaniassa, Ranskassa ja Italiassa. Viruksen leviäminen ihmisestä toiseen näyttäisi olevan mahdollista, mutta rajoittunutta, ja saattaa vaatia erittäin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa. Tämän hetkisen tiedon perusteella ei ole näyttöä siitä että sairastuneet henkilöt olisivat saaneet tartunnan eläinten välityksellä.

Mitä oireita MERS-koronavirus aiheuttaa?

Tämän hetkisen tiedon perusteella lähes kaikilla sairastuneilla henkilöillä on ollut vakava hengitystieinfektio kuten keuhkokuume. Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta – joissakin tapauksissa munuaisten vajaatoimintaa. Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia. Immuunipuutteisilla henkilöillä taudinkuva saattaa olla epätyypillinen. Toistaiseksi on todettu ainoastaan muutama lievä sairastuminen. Koska tällä hetkellä tiedot perustuvat vähäisiin tapausmääriin, saattaa taudinkuvaan tulla muutoksia.

Miten MERS-koronaviruksen aiheuttamia infektioita hoidetaan?

MERS-koronavirusta vastaan ei ole rokotetta eikä lääkehoitoa. Hoito on oireenmukaista ja saattaa vaatia tehohoitoa.

Miten tartuntoja voidaan estää?

Koska uuden koronaviruksen tartuntalähde ja -reitit ovat vielä epäselviä, tärkein keino ehkäistä tartuntoja on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja tarvittaessa saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.
Yleiset hygieniaohjeet

Lisäksi, mikäli mahdollista, tulee välttää läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio.

Matkailijoiden on hyvä välttää kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä sekä käyttää pullotettua vettä. Lisäksi on syytä välttää läheistä kosketusta luonnoneläimiin mm.kamelit ja lepakot sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin, vaikka tartuntojen mahdollista eläinperäistä lähdettä ei tunneta.

Infektiotaudit