Koronavirus

Mikä on MERS-koronavirus (MERS-Cov)?

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion, mutta myös vakavia, jopa kuolemaan johtavia, infektioita on todettu kuten vuoden 2003 SARS (severe acute respiratory syndrome) -epidemiassa.

Uusi eli Middle East Respiratory Syndrome (MERS) -koronavirus todettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2012 potilaalta, joka menehtyi vakavaan hengitystieinfektioon. MERS-koronavirus poikkeaa aiemmin ihmisillä todetuista koronaviruksista.

Miten MERS-koronavirus tarttuu?

Ihmisillä tauteja aiheuttavat koronavirukset tarttuvat hengitystie-eritteiden välityksellä. MERS-koronaviruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Viruksen leviäminen ihmisestä toiseen näyttäisi olevan mahdollista, mutta rajoittunutta, ja saattaa vaatia erittäin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa. On lisääntyvästi näyttöä, että MERS-virusta esiintyy kameleissa. Kameleiden arvioidaan tartuttavan virusta suorasti tai epäsuorasti ihmiseen.

Mitä oireita MERS-koronavirus aiheuttaa?

Tämän hetkisen tiedon perusteella lähes kaikilla sairastuneilla henkilöillä on ollut vakava hengitystieinfektio kuten keuhkokuume. Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta – joissakin tapauksissa munuaisten vajaatoimintaa. Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia. Immuunipuutteisilla henkilöillä taudinkuva saattaa olla epätyypillinen. Toistaiseksi on todettu ainoastaan muutama lievä sairastuminen. Koska tällä hetkellä tiedot perustuvat vähäisiin tapausmääriin, saattaa taudinkuvaan tulla muutoksia.

Miten MERS-koronaviruksen aiheuttamia infektioita hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista ja saattaa vaatia tehohoitoa. MERS-koronavirusta vastaan ei ole lääkehoitoa eikä rokotetta.

Miten tartuntoja voidaan estää?

Koska uuden koronaviruksen tartuntalähde ja -reitit ovat vielä epäselviä, tärkein keino ehkäistä tartuntoja on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja  saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.
Yleiset hygieniaohjeet

Lisäksi, mikäli mahdollista, tulee välttää läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio.

Matkailijoiden on hyvä välttää kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita, pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä sekä juoda pullotettua tai keitettyä vettä. Lisäksi on syytä välttää läheistä kosketusta luonnoneläimiin mm. kamelit ja lepakot sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin, vaikka tartuntojen mahdollista eläinperäistä lähdettä ei tunneta.

MERS maailmalla

Tartuntoja on esiintynyt Lähi-idässä, eniten Saudi-Arabiassa, Arabiemiraateissa, Jordaniassa ja Qatarissa. Virus on kulkeutunut matkailijoiden mukana Eurooppaan (Englanti, Saksa, Ranska ja Italia), Afrikkaan (Tunisia, Algeria) sekä Aasiaan (Etelä-Korea, Filippiinit, Malesia ja Kiina) ja Yhdysvaltoihin.

Infektiotaudit