Sikainfluenssa

Mikä on sikainfluenssa?

Sikainfluenssa on influenssa A-viruksen aiheuttama sikojen äkillinen hengitystieinfektio. Sikojen kuolleisuus tautiin on vähäistä ja toipuminen tapahtuu yleensä 7–10 päivän kuluessa.
Sikainfluenssavirusta esiintyy myös siipikarjassa ja ihmisissä, mutta sen tarttuminen lajista toiseen on harvinaista. Tähän mennessä sioista on löytynyt kolmea influenssa A-viruksen alatyyppiä: H1N1, H1N2 ja H3N2.

Miksi uutta influenssa A(H1N1) -virusta kutsuttiin aluksi sikainfluenssaksi?

Alun perin Kaliforniassa, Teksasissa ja Meksikossa todettu uusi influenssavirus sisälsi sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä. Tällaista yhdistelmää ei oltu koskaan aiemmin todettu missään päin maailmaa. Nimitys "sikainfluenssa" johtuu siitä, että uusi virus muistutti geneettisesti läheisimmin sian influenssavirusta. Viruksesta käytettiin nimitystä influenssa A(H1N1)v  -virus ja myöhemmin influenssa A(H1N1) pdm09 -virus.

Mikä on influenssapandemia?

Influenssapandemiasta on kyse silloin kun muutaman vuosikymmenen välein epätavallisen voimakas uuden influenssa A-virustyypin aiheuttama influenssa-aalto leviää nopeasti ympäri maapallon. Tällöin siihen sairastuu ja kuolee huomattavasti enemmän ihmisiä kuin jokavuotisissa tavallisissa influenssaepidemioissa.
Influenssapandemioita on esiintynyt vuosina 1918 (Espanjan tauti, aiheuttajana H1N1), 1957 (Aasialainen, aiheuttajana H2N2) ja 1968 (Hongkongilainen, aiheuttajana H3N2). Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti influenssa A(H1N1) pdm09 -viruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.6.2009 ja pandemian katsottiin päättyneen 10.8.2010.

Pandemian jälkeen influenssa A(H1N1) pdm09 -virus (eli ns. sikainfluenssavirus) katsotaan tavalliseksi kausi-influenssaa aiheuttavaksi virukseksi.

Mikä on kausi-influenssa?

Kausi-influenssa on influenssa A- tai B-viruksen aiheuttama äkillinen hengitystieinfektio, jota esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla talvikaudella ja eteläisellä pallonpuoliskolla kesäaikana.Joka talvi 5–15 % väestöstä sairastuu kausi-influenssaan. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä perustauteja sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korva-, poskiontelo- tai keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume tai pitkäaikaisen sairauden paheneminen), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Infektiotaudit