Ajantasainen influenssakatsaus

Tälle sivulle on koottu tiivistelmä influenssatilannetta koskevista ajankohtaisimmista tiedoista. Influenssakatsausta päivitetään tarvittaessa.

Tilanne Suomessa

 • Influenssakausi on lopuillaan. Influenssa B -infektioita esiintyy vielä jonkin verran. Suomessa kiertävät B-virukset ovat rokoteviruksesta (Yamagata-kehityshaara) poiketen Victoria-kehityshaaran viruksia, ja näin ollen suoja tällä hetkellä kiertäviä B-viruksia kohtaan on huono. Sen sijaan rokote suojaa molempia A -viruksia vastaan. 

  Seurantanäytteissä on kauden aikana todettu molempia influenssa A -viruksia A(H1N1)pdm09 ja A(H3N2) sekä B-virusta. Suurin osa on ollut influenssa A(H1N1)pdm09 -viruksia, jotka ovat aiemmin aiheuttaneet vakavia infektioita myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla toisin kuin A(H3N2) -virus. Influenssalöydöksistä 72 on tehohoitopotilailta: 69 A(H1N1)pdm09-, kaksi A(H3N2)- ja yksi B-virusta. Tehopotilaista, joilla oli A(H1N1)pdm09 -infektio, 52/69 on ollut alle 65-vuotiaita ja niistä yli kolmanneksella (21/52) ei ollut mitään pitkäaikaissairautta. Lähes kaikki tehohoitopotilaista oli rokottamattomia.
 • Kauden aikana on esiintynyt myös RS-, adeno-, rino- ja koronaviruksia. 
  Tartuntatautirekisteri: tapaukset vuosittain ja viikoittain (pdf 10kt)
  THL, influenssan seuranta: viikoittaiset viruslöydökset
 • Terveyskeskusten käyntimäärien perusteella influenssa-aktiivisuutta ei enää esiinny sairaanhoitopiireissä.
 • Influenssan käyntisyyseuranta 
 • Terveyskeskuksissa annetuiksi kirjatut influenssarokotukset
  Influenssarokotukset
 • Talven influenssarokotteiden teho on hyvä

Kansainvälinen tilanne

Seurantaraportit

Influenssakausi Suomessa, viikot 40/2014 - 20/2015

Infektiotaudit