Hepatiitti B

Mikä on hepatiitti B?

Hepatiitti B virus (HBV) kuuluu hepadnavirusiin ja aiheuttaa maksatulehdusta.

Miten hepatiitti B tarttuu?

HBV tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä. Lisäksi HBV voi tarttua äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana.

Mitkä ovat hepatiitti B -infektion oireet?

Suurin osa akuuteista HBV-infektioista on oireettomia. Tartunnan saaneista noin 40 prosenttia saa eriasteisia oireita: pahoinvointi, ripuli, oksentelu tai vatsakipu, ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuutta ja joskus myös lihas- tai nivelkipuja. Oireet häviävät yleensä parissa viikossa. Sairastuneista alle prosentilla infektio muuttuu hyvin voimakasoireiseksi, jolloin maksa menee muutamassa päivässä kuolioon.
Joskus HBV-infektio muuttuu krooniseksi. Krooninen infektio voi johtaa maksan vajaatoimintaan, ja se lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä.

Miten tartunta todetaan?

HBV -tartunta voidaan todeta verikokeilla. HVB-vasta-aineet  ovat positiivisia kaikilla infektion  sairastaneella. Sairastunut on jäänyt viruksen kantajaksi, mikäli antigeeni (HBsAg) on positiivinen vielä 6 kuukauden kuluttua akuutin sairauden alusta.

Miten hepatiitti B -infektiota hoidetaan?

Akuutti HBV parantuu yleensä itsestään. Alkuvaiheessa lepo on tarpeen, ja alkoholia ja maksaa rasittavia lääkkeitä tulisi välttää. Hyvin voimakasoireista hepatiittia sairastava henkilö hoidetaan sairaalassa.

Kroonisen HBV hoidossa käytetään yleensä interferonia, ja lisäksi voidaan käyttää spesifisiä viruslääkkeitä.

Miten hepatiitti B:n tarttuminen ehkäistään?

Hepatiitti B- rokote antaa hyvän suojan. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, jotka annetaan 0, 1 ja 6 kuukauden välein. Noin 90 prosenttia kolmen rokotusannoksen saaneista saa elinikäisen suojan.
Rokotukset voidaan aloittaa myös pistostapaturmien ja muiden tapaturmaisten verikontaktien jälkeenkin, koska itämisaika on pitkä. HBV:stä vastaan on olemassa myös hyperimmunoglobuliinia. Sitä annetaan pistostapaturman jälkeen.

Kondomi suojaa seksitartunnoilta. Puhtaat pistovälineet ehkäisevät ruiskuhuumetartuntoja. Tatuointien ja lävistysten ottamista ulkomailla kannattaa välttää.

Infektiotaudit