Enterovirus

Mikä on enterovirus?

Enterovirukset ovat pikornaviruksiin kuuluvia pieniä, pyöreitä vaipattomia RNA-viruksia. Enterovirukset ovat saaneet nimensä alun perin siitä, että ne lisääntyvät pääasiassa suolistossa (kreikan enteron = suoli) ja tartunnan saanut ihminen erittää viruksia yleensä viikkokausia ulosteeseen.

Enteroviruksia esiintyy maailmanlaajuisesti ja ne ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivista viruksista. Lauhkean ilmaston maissa, kuten Suomessa, enterovirukset aiheuttavat infektioita erityisesti loppukesäisin ja syksyisin, kun taas trooppisilla alueilla enterovirusinfektioita esiintyy ympäri vuoden.

Miten enterovirus tarttuu?

Enterovirusinfektio on helposti tarttuva. Tärkein tartuntareitti on ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsistä suuhun. Myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden kautta on mahdollinen.

Mitkä ovat enterovirusinfektion oireet?

Valtaosa enterovirusten aiheuttamista infektioista on oireettomia tai hyvin vähäoireisia.

Enterovirukset eivät tavallisesti aiheuta suolistotauteja vaan systeemisiä infektioita, joiden oirekirjo määräytyy virusten toissijaisen lisääntymispaikan mukaan. Enterovirus voi aiheuttaa aivokalvotulehdusta, sydänlihastulehdusta, enterorokkoa ja muita ihottumatauteja sekä vastasyntyneelle yleistyneen infektion.

Mikä on enterorokko (hand-foot-mouth disease)?

Enterorokko on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, jota esiintyy normaalisti lähinnä lapsilla. Suomessa sen tavallisin aiheuttaja on coxsackie A16-virus, mutta sitä voi aiheuttaa myös muut enterovirukset.

Enterorokon ensioireita ovat kuume, päänsärky, nielukipu, vatsaoireet ja yleinen voimattomuus. Noin kahden vuorokauden kuluttua suun limakalvolle, kämmeniin ja jalkapohjiin ilmaantuu punottavia alueita, joihin voi kehittyä rakkuloita ja haavaumia. Oireet ovat yleensä lieviä ja paranevat itsestään 7-10 päivässä. Enterorokon itämisaika on 3-7 vrk.

Miten enterovirusinfektioita hoidetaan?

Rokotetta ei ole. Spesifistä lääkitystä enterovirusinfektioon ei ole vaan hoito on oireenmukaista.

Miten enterovirusinfektion tarttuminen ehkäistään?

Tartunnan leviämisen estämiseksi huolellinen käsihygienia on tärkeää. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä/saippualla erityisesti WC-käyntien tai vaippojen vaihdon jälkeen ja ennen ruokailua.

Infektiotaudit