Yersinia

Mikä on yersinia?

Yersiniat ovat eläimissä esiintyviä bakteereja, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle suolisto- ja yleisinfektioita. Tärkeimmät ihmisille tautia aiheuttavat yersinialajit ovat Yersinia enterocolitica ja Yersinia pseudotuberculosis.

Miten yersinia tarttuu?

Yersinia leviää yleensä saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Yersinia enterocolitica -bakteeria esiintyy sioissa ja muissa tuotantoeläimissä. Tartunta onkin usein saatu kypsentämättömästä tai huonosti kypsennetystä sianlihasta. Yersinia pseudotuberculosista esiintyy monilla eläimillä, mm. jyrsijöillä ja linnuilla. Tartuntoja on kuvattu tapahtuneen mm. vihannesten välityksellä. Yersiniatartunnat henkilöstä toiseen ovat harvinaisia.

Mitkä ovat yersiniainfektion oireet?

Yersiniainfektion itämisaika on 4–7 vuorokautta. Yleisimmät oireet ovat kuume, vatsakipu ja ripuli. Taudin oireet voivat muistuttaa umpilisäkkeen tulehdusta. Oireet voivat kestää muutamasta päivästä jopa kolmeen viikkoon. Osalle sairastuneista kehittyy reaktiivinen niveltulehdus.

Miten yersinia todetaan?

Yersiniabakteeri voidaan todeta ulostenäytteestä viljelyllä tai yhdistetyllä PCR- ja viljelytutkimuksella. Mikäli äkilliseen vatsatautiin sairastuneelta henkilöltä tutkitaan ulostenäyte, siitä viljellään salmonella-, kampylo-, shigella- ja yersiniabakteerit. Ulostenäytteet tulee ottaa ennen mahdollisen mikrobilääkityksen aloittamista.

Miten yersiniaa hoidetaan?

Yersinian aiheuttamat infektiot paranevat useimmiten ilman lääkehoitoa. Jos oireet ovat vakavat tai tauti pitkttynyt, voidaan käyttää mikrobilääkehoitoa (antibioottihoitoa).

Miten yersinian tarttuminen ehkäistään?

  • Kypsennä kaikki liha huolellisesti
  • Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
  • Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
  • Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
  • Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa, ruoanlaittoa, raa’an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen
Infektiotaudit