Salmonella

Mikä on salmonella?

Salmonellat ovat yleisiä eläinten kantamia bakteereja. Salmonellat voivat aiheuttaa suolisto- ja yleisinfektioita ja niitä tunnetaan yli 2 000 serotyyppiä. Yleisimmät Suomessa ihmisille tautia aiheuttavat salmonellan serotyypit ovat Enteritidis ja Typhimurium.

Miten salmonella tarttuu?

Salmonella leviää yleensä ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä, mutta se voi tarttua myös ihmisestä toiseen, jos esim. käsihygienia on puutteellinen. Lemmikkieläimet, erityisesti matelijat, voivat myös olla tartunnanlähteenä. Tavallisimpia tartunnanlähteitä ovat mm. huonosti kypsennetty tai raaka liha, pastöroimaton maito ja idut.

Riskiammatit

Eräissä ammateissa on tavallista suurempi riski levittää salmonellaa edelleen tai salmonellan kantajalle altistuneilla henkilöillä on tavallista suurempi riski saada vakava infektio. Näihin ammatteihin liittyy erityisohjeita: Toimenpideohje salmonellatartuntojen ehkäisemiseksi, ks. ohje oikeasta palstasta.

Mitkä ovat salmonellainfektion oireet?

Suoliston salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Itämisaika on 6-72 tuntia. Ripulioireet kestävät 4-10 päivää. Oireeton kantajuus loppuu yleensä 4-5 viikon kuluessa, mutta voi kestää 10 prosentilla potilaista 10-12 viikkoa ja alle prosentilla jopa yli vuoden. Salmonellaan sairastuneista vastasyntyneistä puolet säilyy kantajina useita kuukausia. Tartunnan saaneista suomalaisista aikuisista jopa 10 prosentille kehittyy reaktiivinen niveltulehdus.

Miten salmonella todetaan?

Salmonellabakteeri voidaan viljellä ulostenäytteestä. Mikäli äkilliseen vatsatautiin sairastuneelta henkilöltä otetaan ulostenäyte, tutkitaan siitä yleensä salmonella-, kampylo-, shigella- ja yersiniabakteerit. Oireetonta salmonellakantajuutta selvitettäessä voidaan pyytää pelkästään ulosteen salmonellaviljely. Ulostenäytteet tulee ottaa ennen mahdollisen mikrobilääkityksen aloittamista.

Miten salmonellaa hoidetaan?

Salmonellan aiheuttamia infektioita ei pääsääntöisesti suositella hoidettavaksi mikrobilääkkeillä (antibiooteilla). Oireisen salmonellainfektion mikrobilääkehoidosta päätetään potilaan taudinkuvan ja perusterveydentilan mukaan. Mikrobilääkehoitoa voidaan harkita seuraavissa tapauksissa:

 • pitkittynyt taudinkuva
 • taudinkuva viittaa yleisinfektioon
 • potilas on alle yhden vuoden ikäinen tai vanhus
 • henkilöllä on vaikea perussairaus (maligniteetti, hiv-infektio tai muu immuunisuppressio, sokeritauti, maksan ja munuaisten vajaatoiminta).

Miten salmonellan tarttuminen ehkäistään?

Yleiset suositukset

 • Kypsennä kaikki liha huolellisesti
 • Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
 • Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
 • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
 • Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita

Suositukset sairastuneelle jottei tartunta leviä edelleen

 • Pese kädet huolellisesti ennen ateriaa ja WC-käynnin jälkeen
 • Käytä nestesaippuaa ja omaa pyyhettä tai kertakäyttöpyyhettä
 • Jos vaippaikäinen lapsi on sairastunut, kädet on pestävä huolellisesti vaipanvaihdon jälkeen
 • Älä laita ruokaa muille

 

 

Infektiotaudit