Keliakia

Keliakiassa viljojen sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen suolinukan tuhoutumista, mikä vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Vauriot korjaantuvat gluteiinittomalla ruokavaliolla. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, ylävatsan turvotus, painon lasku ja lapsilla kasvun tai puberteetin hidastuminen. Sairaus voi olla myös oireeton.

Tauti voi ilmetä myös ihokeliakiana, jossa mm. polviin ja kyynärpäihin tulee punoitusta ja vesirakkuloita.

Diagnosoimatonta keliakiaa esiintyy väestössä runsaasti. Riskiryhmiä ovat keliakiapotilaiden ensimmäisen asteen sukulaiset ja potilaat, joilla on jokin autoimmuunisairaus.

Hoitona gluteeniton ruokavalio

Keliakian hoitona on elinikäinen vehnän, rukiin ja ohran välttäminen eli gluteenin poistaminen ruokavaliosta. Vehnä, ruis ja ohra korvataan luontaisesti gluteenittomilla viljalajeilla, joita ovat mm. riisi, tattari, hirssi ja maissi. Osalle potilaista sopii myös kaura. Gluteenittomia erityisruokavaliovalmisteita on olemassa monenlaisia.

Tavoitteena on löytää myös oireettomat potilaat ja ne, joilla oireet ovat vähäisiä, jotta tauti voitaisiin hoitaa ennen kuin imeytymishäiriöiden oireita ilmenee. Diagnoosia ei saa tehdä ilman ohutsuolikoepalaa, joka on otettava ennen ruokavaliohoidon aloittamista. Hoidon tavoitteena on ohutsuolen limakalvovaurion korjaantuminen ja komplikaatioiden kuten luukadon ja pahanlaatuisten kasvainten ehkäisy. Ravitsemusterapeutti vastaa keliaakikon alkuvaiheen ruokavalio-ohjauksesta.

Lisätietoja:

Elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli

Käypä hoito -suositus

Suomen Keliakialiitto ry

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry

Elintavat ja ravitsemus