Peliriippuvuus

Suomessa on arviolta 130 000 ihmistä, joilla on jonkin asteinen rahapeliongelma. Peliriippuvuus on toiminnallinen ongelma, jonka tunnistaminen on vaikeaa, koska se ei näy ulospäin. Esimerkiksi taloudelliset ongelmat voivat antaa vihjeitä ongelmasta. Suomalaisista 41 % pelaa viikoittain rahapelejä. Suosituimmat pelimuodot Suomessa ovat lotto, raha-automaatit ja raaputusarvat.

Pelaamisen seuraukset voivat olla äärimmäisen vakavia ja ilmenevät psyykkisinä, fyysisinä ja sosiaalisina sekä taloudellisina ongelmina, jotka kaikki vaativat huomiota hoidossa. Ongelmapelaaminen on rahan- ja/tai ajankäytöltään liiallista pelaamista, joka vaikuttaa kielteisesti pelaajaan, hänen läheisiinsä tai muuhun sosiaaliseen ympäristöön. Kielteiset vaikutukset liittyvät usein talouteen, suoriutumiseen opinnoissa tai työelämässä sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Apua peliongelman hallintaan

Monesti auttaa jo se, että havahtuu ongelmaan ja alkaa kiinnittää huomiota tekemisiinsä. Kannattaa miettiä ihan rauhassa oman pelaamisen hyviä ja huonoja puolia ja vaikka kirjoittaa ne ylös. Tässä voi hyvä ystävä olla apuna. Hänen kanssaan voi keskustella, onko pelaaminen todella karannut käsistä. Onko vääriä uskomuksia tai kuvitelmia peleistä tai pelaamisesta, kuvitteleeko voivansa korjata taloudelliset vaikeudet pelaamalla? Vinkkejä peliongelman hallintaan saamiseksi löytyy esimerkiksi Peluurin verkkosivuilta.
Peluuri-verkkopalvelu

Kysy nuorelta peliriippuvuudesta

  • Oletko koskaan tuntenut tarvetta käyttää pelaamiseen yhä enemmän ja enemmän rahaa.
  • Oletko koskaan valehdellut läheisellesi siitä kuinka paljon pelaat?

Jos ohjattava vastaa myöntävästi jompaankumpaan kysymyksistä, kyseessä voi olla jonkin asteinen peliongelma. Omaa pelaamisen hallintaa voi testata Päihdelinkin peliriippuvuus-testillä.
Rahapelitesti

Pelitapatesti

Lisätietoa

Lisätietoja ja apua nuorelle

Muualla palvelussa

Pelihaitat
Materiaalia rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon tueksi.

Yhteiskuntatieteellinen rahapelitutkimus
Projektissa tehdään yhteiskuntatieteellista rahapelitutkimusta ja seurataan suomalaisen rahapelipolitiikan kehitystä.