Ohje varfariinia käyttävälle

Milloin ”verenohennusta” tarvitaan?

Laskimo- ja keuhkoveritulpan sekä aivoinfarktin vaara on suurentunut tietyissä sairauksissa kuten sydämen rytmihäiriöissä, syöpäsairauksissa ja vaikeissa hyytymishäiriöissä. Vaara on suurentunut myös sairastetun veritulpan tai suurten leikkausten jälkeen, vaikeiden infektioiden yhteydessä, sydämen tekoläppäpotilailla tai kun liikuntakyky rajoittuu.

Eri sairauksiin liittyy erilainen tukos- ja verenvuotoriski. Erityisen suuren tukosvaaran tilanteita ovat esimerkiksi hiljattainen (alle 3 kuukauden sisällä ollut) veritulppa ja toisaalta sydämen tekoläppä. Verenvuotovaaraa lisää aikaisempi Marevan®-hoidon yhteydessä tullut vakava verenvuoto. Suuren riskin potilaiden kliininen ja laboratorioseuranta ovatkin tiheämpää kuin yleensä.

Lääkehoidon toteutus

Teille on valittu verenohennuslääkitykseksi varfariini (Marevan®), joka vaikuttaa hyytymistekijöiden muodostumiseen. Muitakin lääkevaihtoehtoja on tarjolla, mutta niiden käyttöönotosta vastaa hoitava lääkäri.

Varfariini eli Marevan® on veren ohentamisessa tavallisimmin käytetty lääke. Marevan®-tabletteja on kahta vahvuutta: Marevan 3 mg (sininen tabletti) ja Marevan Forte 5 mg (punainen tabletti). Annos säädetään yksilöllisesti, koska lääkkeen tarve vaihtelee eri ihmisillä ja eri tilanteissa. Lääke otetaan kerran päivässä, mieluiten samaan aikaan päivästä. Annos jaetaan mahdollisimman tasaisesti viikon eri päiville.

Hoidon vaikutusta seurataan verinäytteestä mitattavan INR-arvon avulla. Se kuvaa veren hyytymisaikaa: mitä suurempi arvo, sitä hitaammin veri hyytyy. Lääkäri päättää yksilöllisen lääkehoidon seurantatavan: lääkärivastuu, hoitajavastuu tai omahoito. Lääkäri määrittää INR- tavoitetason ja hoidon keston.

Annosmuutokset näkyvät INR-arvossa parin päivän viiveellä. Hoidon alussa INR-arvoa seurataan tiheämmin, kunnes vakaa hoitotaso saavutetaan. Hoitotason vakiinnuttua, INR-kontrollien tiheyttä vaihdellaan yksilöllisesti. Yleensä kontrolliväli on enintään 4–8 viikkoa. Pienen verenkuvan, munuaisten ja maksan toiminnan seuranta laboratoriokokein on tarpeen pari kertaa vuodessa.

Annosteluohjeet

Käy INR-kontrolleissa säännöllisesti saamiesi ohjeiden mukaisesti. INR-kokeessa voi käydä jo muutamaa vuorokautta ennen kuin annosohjeistus loppuu, jotta vältytään turhalta kiireeltä laboratoriovastauksen saannissa. Vuorokaudenaika ei vaikuta INR-kokeen tulokseen.

Marevan®-annosteluohjeet saat omasta hoitopaikastasi sovitun käytännön mukaisesti. Jos viimeksi annettujen ohjeiden jälkeen Marevan®-annostasi on muutettu muualla, esim. sairaalahoidon aikana, ilmoita siitä hoitopaikkaasi. Kirjaa samasi INR-arvo, annosteluohje sekä seuraavan kontrollin ajankohta varfariinihoidon seurantakorttiisi.

Marevan® ja muut lääkkeet

 • Kerro aina lääkärille ja hoitohenkilökunnalle, että käytät Marevania®. Uusia lääkkeitä aloitettaessa on syytä huomioida, että monet lääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen ja niillä voi olla yhteisvaikutuksia Marevanin® kanssa.
 • Parasetamoli on turvallinen kipu- ja kuumelääke.
 • Asetyylisalisyylihappo- ja flunssavalmisteet (esim. Aspirin®, Disperin®, Primaspan®, Finrexin®) lisäävät verenvuotovaaraa eikä niitä pidä käyttää Marevanin® kanssa, ellei lääkäri toisin määrää.
 • Muut tulehduskipulääkkeet geelimuotoisinakin (esim. Burana®, Ketorin®, Voltaren®) voivat lisätä verenvuotovaaraa.
 • Monet antibiootit, sienilääkkeet (myös paikallishoidossa), kihtilääkkeet, eräät rytmihäiriö- ja kolesterolilääkkeet, mahansuojalääkkeet sekä masennuslääkkeet tehostavat Marevanin® vaikutusta.
 • Luontaistuotteita ja käsikauppavalmisteita on syytä välttää tuntemattomien yhteisvaikutusten vuoksi.
 • Jos sinulle aloitetaan uusi lääkitys tai lääkitystäsi muutetaan, ilmoita asiasta hoitopaikkaasi. Tihennetty INR-seuranta on usein tarpeen uusia lääkkeitä aloitettaessa ja lopetettaessa.

Ruokavalio

Verenohennuslääkettä käyttävän ruokavalio on normaali ja monipuolinen, ja noudattaa esimerkiksi perinteistä ruokalautasmallia. Marevan®-lääkkeen tehoon vaikuttavat päivittäinen ravinto ja siitä saatava K-vitamiini, ”hyytymis- eli koagulaatiovitamiini”.

Marevan®-potilaan ei tarvitse vähentää K-vitamiinia sisältävien kasvisten syömistä, mutta vihannesten määrä on syytä pitää ruokavaliossa muuttumattomana. Ruokavaliomuutokset voivat olla ongelmallisia, koska ne saattavat vaikuttaa veren hyytymiskykyyn.
Siksi on tärkeää käyttää päivittäin vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja mahdollisimman tasaisesti.

 • Käytä vapaasti: Useimmat kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat, esim. peruna, porkkana, punajuuri, tomaatti, kurkku, paprika, papu, maissi, kurpitsa, sipuli, sitrushedelmä (paitsi greippi), omena, luumu, banaani, meloni, mansikka, mustikka, vadelma, puolukka ja herukka (paitsi mustaherukka).
 • Käytä kohtuudella: Eräissä vaaleanvihreissä kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa on melko runsaasti K-vitamiinia, esim. kaalit, salaatit, tankoparsa, herneet, ruusukaali, lehtikaali, mustaherukat, kiivi, viinirypäleet ja avokado.
 • Käytä mausteenomaisesti: Runsaasti K-vitamiinia sisältävät tummanvihreät kasvikset, esim. pinaatti, nokkonen ja maustevihannekset, kuten persilja, tilli sekä tuoreet yrtit.

Muuta huomioitavaa

 • Marevan®-hoito ei vaadi elämäntapojen muutosta, tärkeintä on niiden vakaus.
 • Luontaistuotteet ja rohdosvalmisteet (esim. kalaöljyt, kalanlihasöljyt, mäkikuismavalmisteet, helokkiöljy) vaikuttavat Marevan®-hoitoon.
 • Satunnaisesti nautittu, pieni määrä alkoholia (esim. pullo olutta tai lasi pari viiniä) ei oleellisesti muuta lääkkeen vaikutusta. Runsas alkoholinkäyttö ei sovi yhteen Marevan®-hoidon kanssa ja on vaarallista, koska se lisää verenvuotoriskiä.
 • On tärkeää pitää varfariinikortti (Marevan®-hoidon seurantakortti) mukana kaikilla hoito- ja tutkimuskäynneillä. Kortin saa esimerkiksi terveysasemalta.
 • Jos päivän Marevan®-annos jää ottamatta, sen voi ottaa seuraavina päivinä. Kun lisättävä annos on 5 mg tai alle, sen voi ottaa yhdellä kertaa, muuten annos on jaettava tasaisesti useammalle päivälle. Jos otat vahingossa ylimääräisen annoksen, vähennä vastaava määrä seuraavien päivien annostuksista. Saat tarkempia neuvoja hoitopaikastasi.

Milloin on syytä ottaa yhteys hoitopaikkaan?

Marevan®-hoidon haittavaikutuksena voi olla verenvuoto. Jos Marevan®-annos on liian suuri, voi seurata verenvuoto, jos taas annos on liian pieni, tukosriski kasvaa.

Ota yhteys hoitopaikkaasi, jos:

 • saat vamman pään, kaulan, selän tai vartalon alueelle,
 • sinulle tulee äkillistä tai erityisen voimakasta mahakipua tai päänsärkyä,
 • yleistilasi heikkenee,
 • ulosteesi muuttuvat mustiksi tai ilmenee poikkeavaa verenvuotoa peräsuolesta,
 • virtsasi värjäytyy punaiseksi,
 • ikenistä tai nenästä tulee voimakasta verenvuotoa,
 • saat mustelmia poikkeuksellisen helposti tai pienetkin naarmut vuotavat pitkään,
 • sinulle tulee äkillinen voimakas ripuli tai muu tulehdussairaus,
 • verenpaineesi on korkea,
 • suunnitellessasi raskautta tai ollessasi raskaana.

Vakava verenvuoto hoidetaan keventämällä/keskeyttämällä Marevan®-hoito tai antamalla veren hyytymistä lisäävää lääkitystä. Hoidosta päättää lääkäri.

Toimenpiteisiin valmistautuminen

On tärkeää puhua hyvissä ajoin Marevan®-hoidosta vastaavan lääkärin kanssa jo silloin, kun suunnitellaan toimenpidettä tai leikkausta.
Ennen leikkauksia ja muita toimenpiteitä Marevan®-annosta saatetaan keventää vuototaipumuksen hillitsemiseksi. Tarkemmat ohjeet annoksen säätämisestä saat ennen toimenpidettä tai leikkausta joko toimenpideyksiköstä tai hoitopaikastasi.