Lähes kaikki suomalaislapset saavat rokotusohjelman mukaiset rokotteet

22.4.2010

Vuonna 2005 syntyneistä lapsista 97 prosenttia on saanut kaikki lasten rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Tämä käy ilmi THL:n tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin lapsuusiän rokotusten toteutumista vuosina 2005 – 2008. Rokotuskattavuus oli noussut edellisestä tutkimuksesta.

Kolmella prosentilla oli rokotuksissa puutteita, esimerkiksi heiltä oli jäänyt yksi rokotussarjaan kuuluvista rokotuksista saamatta. Vanhempien kieltäytymisen takia jäi rokottamatta vain kolme tuhannesta lapsesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan aluetoimiston järjestämää Euroopan rokotusviikkoa vietetään 24.4 – 1.5.2010.  WHO korostaa, että jokaisella lapsella on oikeus rokotuksiin. Suomessa tämä oikeus toteutuu hyvin.

Yksittäisistä rokotteista tuberkuloosirokotteen oli saanut 98,5 prosenttia ja tuhkarokko-vihurirokko-sikotautirokotteen 98,5 prosenttia lapsista. Yhdistelmärokotteesta täydellisen sarjan kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan oli saanut 99,3 prosenttia ja täydellisen poliosarjan 99,3 prosenttia lapsista. Hib-tauteja, kuten aivokalvotulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan oli täydellisen rokotussarjan saanut 98,5 prosenttia lapsista.

Korkea rokotuskattavuus pitää taudit poissa

”Korkea rokotuskattavuus on tärkeä, sillä taudit pysyvät poissa vain niin kauan kuin riittävän suuri osa lapsista on rokotettu. Jos rokotuskattavuus laskee liikaa, tauditkin palaavat” , muistuttaa rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino. Esimerkiksi Britanniassa sikotaudilta, tuhkarokolta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus laski alle 95 prosentin, minkä seurauksena maassa on kärsitty näiden tautien aiheuttamista epidemioista.

”Tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti eivät suinkaan ole lieviä lastentauteja. Tuhkarokkoon kuolee korkean elintason maissakin yksi ihminen jokaista 10 000 sairastunutta kohti”,  Leino kertoo.

Monet rokotteet vähentävät taudin tarttumista. Korkea rokotuskattavuus suojaa näin myös niitä lapsia ja aikuisia, joita ei ole rokotettu.  Tällainen suoja on kuitenkin hyvin epävarma, sillä heti rajojemme ulkopuolella vaanivat monet sellaiset taudit, joita Suomessa ei enää tavata. Viime vuosina Suomeen on rokottamattomien tai ulkomaalaisten maahantulijoiden mukana tullut yksittäisiä tuhkarokko- sikotauti- ja vihurirokkotitapauksia. Maamme korkea MPR-rokotuskattavuus on pitänyt huolen siitä, etteivät nämä taudit ole pääseeet leviämään epidemioksi asti.

Lisää tietoa tutkimuksesta

Lisätietoja

Tuija Leino
rokotusohjelmayksikön päällikkö
puh. 020 610 8787
etunimi.sukunimi@thl.fi

Päivitetty 22.4.2010

THL:n viestintä

Viestinnän yhteystiedot
THL:n viestinnän päivystys palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Puh. 029 524 6161