Ajantasainen influenssakatsaus

Tälle sivulle on koottu tiivistelmä influenssatilannetta koskevista ajankohtaisimmista tiedoista. Influenssakatsausta päivitetään tarvittaessa.

Tilanne Suomessa

 • Influenssakausi on käynnissä. Tartuntatautirekisterin ilmoitukset lähtivät lisääntymään jo joulukuun alkupuolella. Suurin osa löydöksistä on ollut influenssa A -virusta, mutta jonkin verran on todettu myös influenssa B -viruksia. Ilmoituksia on tullut kaikista sairaanhoitopiireistä ja kaiken ikäisistä. Hengitystievirusinfektioiden seurannan näytteissä on todettu influenssa A (H3N2)- ja B-virusta (Yamagata-haara), joita molempia on esiintynyt myös muutamassa varuskunnassa. Tehohoitoon johtaneet infektiot ovat olleet yhtä lukuun ottamatta influenssa A (H3N2) -viruksen aiheuttamia. Potilaat ovat olleet iäkkäitä, kaikilla on ollut vakavalle influenssainfektiolle altistava perustauti ja he olivat saaneet kausi-influenssarokotuksen. Influenssa A (H3N2) -virus on myös aiheuttanut hoitolaitosrypäitä. Tutkitut influenssa A (H3N2) -virukset ovat olleet herkkiä viruslääke oseltamiviirille, jota voidaan käyttää erityisesti riskiryhmillä, vakavien infektioiden hoidossa ja epidemioiden torjunnassa. Lisäksi seurannassa on todettu RS-, adeno- ja rinovirusta.
 • Tartuntatautirekisteri: tapaukset vuosittain ja viikoittain (pdf 10kt)
  THL, influenssan seuranta: viikoittaiset viruslöydökset
 • Liikkeellä on muuntunutta influenssa A (H3N2) -virusta, jota on löytynyt myös muualta Euroopasta ja Yhdysvalloista.
  Lue lisää THL:n blogista.
 • Terveyskeskusten influenssakäyntimäärien perusteella influenssa-aktiivisuus on runsasta useissa sairaanhoitopiireissä. 
  Influenssan käyntisyyseuranta 
 • Influenssarokotuksen voi edelleen ottaa.
  Influenssarokotukset

Kansainvälinen tilanne

Seurantaraportit

Influenssakausi Suomessa, viikot 40/2013 - 20/2014
Influenssakausi Suomessa, viikot 40/2012 – 20/2013

 

Infektiotaudit